poniedziałek, 31 marca 2014

Rolada - czekoladowa gałąź / Chocolate roll



Scroll down for English

Moja wiosna wpadła z impetem przez uchylone okno w samochodzie. Uderzyła zapachem i powiewem świeżości, który zabłąkał się koło mojej szyi bawiąc się włosami. Nie pozwoliła mi zamknąć okna, chcąc powiedzieć, że zostaje na dłużej. I została. Widziałam ją później w różowych płatkach kwiatów, którymi obsypane było jedno jedyne drzewko rosnące pośród wciąż jeszcze burego otoczenia. Odbijała się w oczach ludzi patrzących w słońce, które malowało różowe smugi na błękitnym niebie i wracała do mnie w ich uśmiechach. Budziła mnie dźwiękami piosenek, które ciągle i w kółko chodzą mi po głowie i sprawiają, że moje ręce i nogi zaczynają żyć własnym życiem. Czułam ją, kiedy śmiałam się z mamą, po tym jak uświadomiłyśmy sobie, że zapomniałyśmy zrobić tort na rodzinną imprezę urodzinową i zgodnie stwierdziłyśmy, że w roladę czekoladową też można wbić świeczkę. Dzień dobry, Wiosno!



Składniki na biszkopt:
·         50 g masła
·         25 g mąki pszennej
·         25 g mąki ziemniaczanej
·         25 g kakao
·         4 jajka
·         2 żółtka
·         125 g cukru pudru
·         2 łyżki porto

Składniki na krem:
·         120 g gorzkiej czekolady
·         150 g masła
·         6 łyżek cukru
·         3 żółtka

Składniki na polewę:
·         120 g gorzkiej czekolady
·         35 g masła
·         55 ml śmietanki kremówki

·         cukier puder do posypania

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie żółtka zmiksować z cukrem na gładką masę. Oba rodzaje mąki oraz kakao przesiać przez sitko i dodać do żółtek. Masło rozpuścić, dodać do masy i wszystko razem zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką. Prostokątną formę o wymiarach ok. 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić go masłem. Masę wylać na papier i piec przez ok. 12 min. w piekarniku nagrzanym do 170˚C. Po upieczeniu odstawić biszkopt do wystygnięcia.

Krem:
Czekoladę i masło rozpuścić razem na parze i odstawić do ostygnięcia. Cukier zagotować z 3 łyżkami wody, tak aby powstał syrop. Żółtka miksować stopniowo dodając do nich syrop cukrowy. Kiedy masa będzie gładka i kremowa dodać do niej przestudzoną czekoladę i zmiksować. Jeżeli krem będzie zbyt rzadki należy wstawić go do lodówki na ok. 15 min.

Polewa:
Czekoladę i masło rozpuścić razem na parze i odstawić do ostygnięcia. Ostudzoną czekoladę zmiksować z kremówką na gładką masę.

Ostudzony biszkopt oddzielić od papieru do pieczenia i skropić porto. Całość posmarować kremem i zwinąć wzdłuż dłuższej krawędzi. Gotową roladę posmarować polewą, tak aby utworzyła nierówną powierzchnię i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!







In English:

My spring came up vigorously by the open window in the car. I was hit by the smell and breath of fresh air that strayed near my neck playing with hair. She didn’t let me close the window, trying to say that she comes here for good. And she did. I saw her later in the pink petals of flowers on the single tree growing in the middle of still grey surrounding. She reflected in the eyes of people looking at the sun, that painted pink smudges in the blue sky, and she returned to me in their smiles. She woke me up with sounds of songs that are constantly  in my head, making my hands and feet living their own lives. I felt it when I was laughing with my mom, after we realized that we forgot to make a birthday cake for a family party and when we happily decided to put a candle in chocolate roll. Hello, Spring!

Ingredients for the sponge cake :
·          50 g butter
·          25 g wheat flour
·          25 g potato starch
·          25 g cocoa
·          4 eggs
·          2 egg yolks
·          125 g icing sugar
·          2 tablespoons porto

Ingredients for the cream :
·         120 g dark chocolate
·         150 g butter
·         6 tablespoons sugar
·         3 egg yolks

Ingredients for the topping :
·         120 g dark chocolate
·         35 g butter
·         55 ml double cream

·         powdered sugar to sprinkle

Sponge cake:
Beat the whites to stiff peaks. All yolks mix with the sugar until smooth. Both types of flour and cocoa sift through a sieve and add to the egg yolks. Melt butter, add it to the dough and mix everything together. At the end add  egg whites and mix gently with a spoon. Rectangular form of approximately 30 x 40 cm line with baking parchment paper and grease it with butter. Pour the mass out on paper and bake for about 12 minutes in oven preheated to 170˚C. After baking aside the sponge cake to cool.

Cream :
Melt chocolate and butter together over a hot water bath and set aside to cool. Boil sugar with 3 tablespoons of water to have a syrup. Mix yolks adding gradually the sugar syrup . When the mixture is smooth and creamy add the chocolate and mix. If the cream is too rare put it in the fridge for about 15 minutes .

Glaze :
Melt chocolate and butter together over a hot water bath and set aside to cool. The cooled chocolate mix with double cream until smooth.

Cooled sponge cake separate from the baking paper and drizzle with porto. Spread cake with cream and roll along the long edge. Spread the roulade spread with icing in the way to create an uneven surface and sprinkle with powdered sugar.

Enjoy!

Przepis / recipe: Agnieszka Kręglicka

6 komentarzy:

  1. ...nie jestem w stanie myśleć jak patrze na takie cudo!...może mieszkasz gdzieś blisko Łodzi to wpadnę na kawę i CIASTO!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z Łodzi do Warszawy tak daleko nie jest ;) zapraszam! :)

      Usuń
  2. Ależ ta rolada wygląda! Ten kolor, taki intensywny, że aż ślinka leci... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fenomenalnie! Czekoladowy raj ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rolada wygląda obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń