poniedziałek, 17 września 2012

Risotto z pęczaku z grzybami / Pearl barley risotto with mushrooms



- Macie coś?
- Nie.
- Aaaa… eee… fuuuu!!! Pajęczyna…
- O mam!
- Co masz?
- Prawdziwka!

Nasze grzybobrania nie są typowe. Nie zaczynamy z rana, chodzimy całą grupą i często zabieramy ze sobą psa. W tym roku grzybów miało nie być, ale są. Choć nie za dużo. Uwielbiam zbierać  grzyby. Chodzić po lesie, stąpać po miękkim zielonym mchu, przedzierać się przez paprocie, cały czas ze wzrokiem wbitym w ziemię, wypatrując kolejnych brązowych kapeluszy. Może tylko pajęczyny rozwieszone między drzewami, czepiające się wszystkiego - włosów, rąk i każdej części ubrania, nie należą do najmilszych. Jestem przekonana, że pająki są w stanie przejść z jednego końca lasu na drugi jedynie po tych lepkich sieciach. Ale poza tym jest bardzo przyjemnie. Do domu wracamy z koszykami pełnymi grzybów. Będzie trzeba je przebrać i wymyślić co z nich zrobić. A to już sama przyjemność!


Składniki na 4 porcje:
- 1 szklanka pęczaku
- 2 cebule
- 400g świeżych grzybów
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- garść świeżej natki pietruszki
- starty parmezan do posypania
- sól
- pieprz
- 4 garście rukoli

Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Kiedy cebula się zrumieni zdjąć ją z patelni. Grzyby oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć grzyby, aż się ładnie zrumienią z obu stron. Dodać cebulę i 2 szklanki wody. Pęczak przepłukać i dorzucić na patelnię. Risotto należy mieszać, żeby nie przywarło. Pęczak powinien wchłonąć całą wodę. Dodać kolejną szklankę wody. Postępować tak do momentu aż pęczak przestanie  wchłaniać wodę. Risotto powinno mieć luźną konsystencję. Dodać łyżkę masła, sól i pieprz. Na koniec dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Podawać na świeżych liściach rukoli, posypane startym parmezanem.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz