wtorek, 21 sierpnia 2012

Krem kataloński / Crema catalana



Od moich przyjaciół, Kasi i Piotrka, dostałam miseczki do kremu brulle i mały palnik cukierniczy. Moja siostra najczęściej robi krem bulle, więc ja, dla odmiany, postanowiłam użyć nowych naczyń do zrobienia czegos innego - kremu katalońskiego. Pierwszy raz jadłam go w małym bistro i za bardzo nie wiedziałam co to jest. Krem posmakował mi i do razu wiedziałam, że prędzej czy później sama go zrobię. No i zrobiłam. Słodki, cytrusowy, korzenny. Bardzo smaczny.



Składniki na 6 porcji:
·         ½ l mleka
·         3 żółtka
·         2 łyżki cukru waniliowego
·         2 łyżki mąki kukurydzianej
·         laska cynamonu
·         skórka otarta z ½ cytryny
·         skórka otarta z ½ pomarańczy
·         szczypta gałki muszkatołowej
·         cukier  do posypania - około 8 łyżek

Do garnka wlać ¾ mleka, wrzucić do niego cynamon i skórkę z cytryny i pomarańczy. Mleko doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodawać do masy gorące mleko, cały czas mieszając. W szklance dokładnie wymieszać pozostałe mleko z mąką i dodać do masy. Całość przelać do garnka przez sitko, żeby odcedzić laskę cynamonu i skórkę cytryny i pomarańczy. Masę podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, tak żeby nie dopuścić do zagotowania. Masa powinna powoli zgęstnieć, ale trzeba pilnować, żeby się nie zważyła. Powinno to zająć około 20-30 minut. Kiedy będzie miała konsystencję śmietany, przelać masę do miseczek i wstawić do lodówki na około 2 godziny, żeby krem stężał.
Każdą porcję kremu posypać grubą warstwą cukru i szczyptą gałki muszkatołowej i mocno zrumienić przy pomocy palnika cukierniczego, tak aby powstała twarda skorupka. Jeżeli nie macie palnika cukierniczego, cukier można zrumienić w piekarniku wstawiając miseczki (żaroodporne) pod górny grill.

Smacznego!




Przepis: Lawendowy Dom

3 komentarze:

  1. Pyszny jest! robiłam w domku i też miałam przyjemność jeść w Hiszpanii :)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie ostatnio myślałam nad zrobieniem jakiegoś hiszpańskiego deseru i chyba wybiorę ten :)

    OdpowiedzUsuń