poniedziałek, 2 lipca 2012

Sorbet bananowo-jagodowy / Banana-blueberry sorbet


To już rok. Mój blog ma rok!

Od kilku dni chodzi za mną sorbet. Mój ulubiony sorbet mango uśmiecha się do mnie z każdej sklepowej lodówki. A lodówki wyrastają jedna po drugiej wprost na mojej drodze. I kuszą, kuszą.  Niestety przepełniony zamrażalnik odmawia pomieszczenie kolejnego półlitrowego pojemnika. Tak więc dopóki nie znajdę chętnego do zjedzenia ze mną na spółkę sorbetu mango, muszę sobie radzić inaczej.
Dla ochłody – lody. Ale zdrowe, bo to same owoce. A jakie pyszne! Sorbet bananowo-jagodowy robi się  w 3 minuty. Jest zimny i słodki, chociaż bez dodatku cukru. Gorąco polecam na upalne dni.



Składniki (na 4 porcje):
·         1 bardzo dojrzały banan
·         2 szklanki mrożonych jagód

Banana obrać, pokroić na kilka mniejszych kawałków i zmiksować  z mrożonymi jagodami. Jak tylko wszystkie jagody zostaną zmiksowane, sorbet jest gotowy.
Sorbet należy od razu zjeść. Przechowywanie go w lodówce skutkuje rozpuszczeniem, a w zamrażalniku – całkowitym zamrożeniem.







Przepis: Lawendowy Dom

6 komentarzy:

  1. pysznie wyglada , wszystko bym oddała za jagody ! ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jagody na sorbet były jeszcze z zeszłego sezonu ;)
    Teraz regularnie dostaję wiaderka pełne świeżych jagód od dziadków. A wczoraj dostałam świeżo pieczone przez babcię jagodzianki! Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny kolor! Wygląda bardzo apetycznie! Na pewno wypróbuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na ochłodę podczas upałów :-) No i ten boski kolor. Wielkie mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda po prostu cudownie, a do tego kusi smakiem :)

    OdpowiedzUsuń