wtorek, 20 marca 2012

Cantuccini z imbirem i orzeszkami pinii / Cantuccini with ginger and pine nuts



Scroll down for English

Mój brat cioteczny ma urodziny. Zaplanowałam sobie, że zrobię dla niego jego ulubione ciasteczka – włoskie cantuccini z kandyzowanym imbirem i orzeszkami pinii. Jak postanowiłam, tak zrobiłam. Najlepiej piecze mi się w nocy. Zrobiłam podwójną porcję i ostatnie ciasteczka wyciągnęłam z piekarnika koło pierwszej. Zapełniłam nimi pudełko na prezent, puszkę na ciasteczka, które odkładam z nadzieją, że zostaną na później i jeszcze całą miskę – do schrupania na teraz. I na jutro do kawy.


Składniki:
·         225g cukru pudru
·         225g mąki pszennej
·         1 płaska łyżka stołowa proszku do pieczenia
·         2 duże jajka
·         100g rodzynek
·         100g kandyzowanego imbiru (w małych kawałkach)
·         100g prażonych orzeszków pinii

Orzeszki, rodzynki i imbir obtoczyć w niewielkiej ilości mąki, żeby się nie lepiły. Pozostałą mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Usypać kopczyk, zrobić w nim dołek i wbić do środka jajka. Zagnieść miękkie ciasto. Dodać do niego bakalie i ponownie zagnieść. Ciasto podzielić na trzy kawałki i z każdego uformować wałeczek o średnicy ok. 3 cm. Piec w temp. 180°C przez 15 min. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i pokroić wałeczki na kawałki o szerokości 1cm. Ciasteczka ułożyć w odstępach na blasze i podpiekać jeszcze przez 7 min. na najwyższym poziomie piekarnika, aż ciasteczka się zarumienią. Po upieczeniu ostudzić ciasteczka, żeby stały się chrupiące.

Smacznego!









It’s my cousin's birthday. I planned to make for him his favorite cookies - Italian cantuccini with candied ginger and pine nuts. And I did, as I decided. The best time for baking is night. I made a double portion and the last cookies came out of the oven about one in the night. I filled with them a gift box, can for cookies, hoping that it will be for later, and the whole bowl, to nibble for now. And of course for coffee tomorrow.

Ingredients:
·         100g raisins
·         100g candied ginger (in small pieces)
·         100g pine nuts
·         180g icing sugar
·         250g plain flour
·         1 tablespoon baking powder
·         2 eggs

Raisins, ginger and pine nuts sprinkle with a small amount of flour,so they aren’t sticky. Sift the remaining flour through a sieve and mix with baking powder and powdered sugar. Make a hole in dry ingredients and add eggs. Knead a soft dough. Add the raisins, ginger and pine nuts and knead again. Divide the dough into four parts and from each  form a roll with a diameter of approx. 3 cm. Line the baking tray with baking paper and bake at temp. 180°C for 15 min. Then remove from the oven and cut rolls into slices with a width of 1cm. Arrange cookies in one layer on a baking sheet and bake for another 7 minutes, until they are golden brown. After baking let the cookies cool to become crispy. Given recipe makes 80-100 cantuccini.

Enjoy!

Przepis / Recipe: Katalog kuchi HTH / HTH Kitchen Catalogue

2 komentarze:

  1. Dobrze ma z toba twoj brat cioteczny - ciasteczka wygladaja oblednie!

    OdpowiedzUsuń
  2. znakomicie się prezentują na tak ładnych zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń