sobota, 24 września 2011

Jajko w koszulce na toście / Poached egg on toast



Weekend. Sobotnie śniadanie. Albo niedzielne. Za oknem świeci słońce. Przede mną cały dzień. W planach mam zrobienie tego i tamtego, pójście tam i uporządkowanie tego. Nic jednak nie muszę. Mogę wszystko. Mogę na przykład poświęcić na robienie śniadania dowolną ilość czasu. I tylko pies czasami z niecierpliwością spogląda na swoją pustą miskę, próbując mi przekazać, że też chce jeść. Jak zawsze zresztą. Na szczęście jajko w  koszulce nie wymaga wielkich nakładów pracy czy czasu, więc nie będzie czekać długo. A ja spokojnie będę rozkoszować się zielonym szczypiorkiem tonącym w fascynująco żółtym żółtku.
                                                 
Składniki:
·         1 jajko
·         1łyżka octu
·         kromka chleba
·         masło
·         szczypiorek

W garnku zagotować wodę z łyżką octu. Jajko wbić delikatnie do miseczki, tak żeby żółtko się nie rozlało. Do wrzącej wody z minimalnej wysokości wlać jajko i gotować przez około 1 minutę. Jeżeli białko zacznie się rozchodzić, należy ostrożnie zawinąć je łyżką wokół żółtka, które całkowicie powinno schować się pod koszulką z białka. Przy pomocy łyżki cedzakowej ostrożnie wyjąć jajko i przełożyć na posmarowanego masłem tosta i posypać poszatkowanym szczypiorkiem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz