środa, 24 sierpnia 2011

Chleb pszenny na zakwasie / Wheat sourdough bread


Moja rodzina nie przepada za ciemnym pieczywem. Żeby sprawić im przyjemność postanowiłam upiec biały chleb, podobny do tego, który jedzą na co dzień. I udało się. Chleb z tego przepisu wyszedł lekki i puszysty, a co najważniejsze – wszystkim bardzo smakował i od razu zniknął.

Składniki:
·         150 g zakwasu żytniego
·         500 g maki pszennej
·         8 g świeżych drożdży
·         300 g wody
·         1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki wymieszać razem i wyrabiać mikserem przez kilka min. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie wymieszać ciasto, przełożyć do keksówki, spryskać oliwą, posypać odrobiną mąki i ponownie pozostawić do wyrośnięcia pod ściereczką na około godzinę.
Nagrzać piekarnik do 210°C i piec chleb przez około 40 min.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz